Åpent brev til sirkusdirektør Nygaard.

Etter å ha undret meg over dekningen av flere saker i Lister har jeg sendte jeg mail til redaktør Nygaard med innhold liknende det under, og fikk et svadasvar. Så sendte jeg teksten noe redigert til avisen som leserbrev. Jeg fikk beskjed om at redaktøren mente “Her er det så mange påstander som krever samtidig imøtegåelse at det ikke kommer på. Hun får ta det i andre kanaler.”

Jeg spurte hva som måtte dokumenteres, ingen svar. Jeg lurte på hvorfor kreves det større krav til dokumentasjon i mitt leserinnlegg enn for fantasipåstandene til f.eks. Skoland, Østhassel eller Vik? Jeg gjengir jo stort sett hva som har stått på trykk i avisen. Og stiller spørsmål rundt diverse forhold.

Svaret var like kort som arrogant:

“Fordi jeg har bestemt det. God helg. Fridtjof”

Dette var det jeg skrev:

Vil takke for oppklarende mail 17. oktober. Jeg har en stund sett på avisens dekning av kommunale saker med forundring. Som med Marin Elektro. For jeg sitter igjen med flere spørsmål en svar. Hvorfor er prisen latterlig lav. 200 kr på kvm i vår beste havn, ca en 1/3 av tomteprisen i f.eks. Røssevika, som ikke har noen strandlinje. Dette dreier seg om forhold i havnen, men det ble brått slutt på innspill fra havnesjefen etter at han problematiserte etableringen i forhold til nåværende virksomhet. Plutselig, langt uti prosessen erklærer Fylkesmannen seg inhabil. Etter flere måneder med der saken fremstilles som prosjektet for en liten lokal bedrift, kommer det frem, forsøkt kamuflert i en bisetning, at store kapitalkrefter er involvert, Engesæth er «glad for å ha Stangeland med på laget». Ikke et ord om hvor mye det dreier seg om, ikke et ord om at nevnte Stangeland, en av Norges rikeste menn, er under etterforskning for miljøkriminalitet, ikke et ord om at han i 2017 ble anmeldt for brudd på arbeidsvern-loven.

Her er vår ordfører så engasjert at han omtaler seg som vi sammen med Stangeland og Engesæth, noe som burde ringe en bjelle hos reporteren. Han kommer med et tilbud som du faktisk kritiserte i en leder, men for så la Wikøren fremstille ordfører Abrahamsen som en velgjører som gjør det han kan for å komme til enighet med beboerne i Nedre Danefjell. Når det omtales i avisen at Stave fra Høyre kommer med forslag for å ha ryddigere prosesser ved kommunens eiendomssalg i fremtiden, etter erfaringer med Lauervika, får vi vite at Ap (og ordføreren) stemte imot. Men vi får ikke vite hva slags argumenter han har for dette, for journalisten ser ikke verdien av å få vite hvorfor Arnt ikke vil har ordnede forhold i kommunens eiendomshandler.

Beboerne i Nedre Danefjell har funnet seg i mye de siste tiårene, bl.a med anleggsperiode og drift med Bredero. Et stort friluftsareal har blitt regulert ned til 70 – 80 % av det opprinnelige. Nå blir de fremstilt som kverulanter som ikke tåler at «noen får til noe i Farsund» og det gjentas til kjedsommelighet at klagen kom for sent, uten å gjenta at det skyldes at de aldri ble varslet, og at Lister trykket misvisende tegninger. Og ordføreren er mer opptatt av at båteiere får innendørs vinterlagring av småbåter enn livskvalitet og eiendomsverdi for noen titalls huseiere og skattebetalere.

Det kommer heller ikke frem om det har blitt foretatt en behovutredning, er det marked for vinterlagringsplass for så mange båter? Eller med tanke på natur og miljø? Ingen spørsmål om de har foretatt en undersøkelse om det faktisk er mulig å sprenge seg ned 2 ekstra meter, dvs ikke mer enn en ordførerlengde, og dette blir presentert som et godt tilbud. Når det tvert i mot er et hån.

Men så får jeg en fellesmail til abonnentene der Nygaard bruker begrepene «god journalistikk» og «brød og sirkus» om hverandre, og så gir det hele mening. Det var dikteren Juvenal som under keisertiden i Romerike lanserte begrepet for å beskrive herskernes bruk av brød og underholdning for å ta bort fokuset på hva maktens representanter holder på med. Her får vi høre at det faktisk er det avisen leverer og ser for seg å fortsette å levere. Og det koster, sier han. Dessverre koster dette mye mye mer enn de kronene prisøkningen på abonnementet består av, de kan vi klare. Den høyeste prisen er dessverre et svekket lokaldemokrati. Det har vi ikke råd til!

Nå har jo Lister tidligere hatt en beundrende reportasje om Stangeland, tenk at vi er så heldig å ha ham i skjærgården vår 3 – 4 uker hver sommer. (2017)
https://www.lister24.no/godhelg/i/yqMOK/listers-dyreste-ferieparadis

Det jeg påstår om Stangeland.

“Stangeland Maskin AS og IVAR IKS i Rogaland er ilagt bøter etter at kompost fra IVARs komposteringsanlegg på Hogstad i Sandnes ble ulovlig lagret i massedeponiet til Stangeland Maskin AS. I tillegg er to personer i hvert av selskapene satt under tiltale ved Jæren tingrett for de samme forholdene.” (2019)
https://www.okokrim.no/tiltaler-og-selskapsboeter-etter-ulovlig-lagring-av-kompost.6235201-411472.html?showtipform=2

“Politiet etterforsker Stangeland Maskin for brudd på arbeids-, kjøre- og hviletidsbestemmelser. (2017)
https://www.aftenbladet.no/lokalt/i/nogLx/vegvesenet-har-politianmeldt-ts-en

På Kapitals liste over landets 400 rikeste figurerer Stangeland på 90. plass med en anslått formue på 2,5 milliarder kroner.”(2017)
https://finansavisen.no/nyheter/motor/2017/05/fikk-soendagsbil-til-3-5-millioner

Hvordan Stangeland behandler sine naboer:

“Ifølge advokat Elden dumpet Stangeland to lass med kampesteiner foran huset til Gimre to timer etter at Gimre sa nei til en forliksavtale om en låve de har kranglet om i mange år. Stangeland er administrerende direktør i Stangelandgruppen og nummer 69 på Kapitals liste over landets rikeste.

Arvid Gimre stod selv i stuen og fotograferte milliardærnaboen som selv satt i den grønne traktoren som hadde hengeren full av stein.” (2015)

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/1EBPW/nabokrangel-anmelder-milliardaer-for-injurier

Aust Agder Blad sin reaksjon på kritikk fra leser.

Redaktøren i Aust Agder blad mottok kritikk på avisens kvalitet. Ikke at jeg mener min kritikk skulle forårsake folkemøte, men hennes reaksjon står i sterk kontrast til Lister’s redaktør Nygaards:

“Vi inviterer derfor til et åpent møte om avisa vår i Risør. Vi kommer snart tilbake med tid og sted.

Det jeg garanterer er at vi slett ikke avfeier kritikken. Vi tar den til oss. Ikke for å bli nedtrykte og deprimerte, men for å bli bedre. Ansvaret for dette er mitt. Det er et ansvar jeg føler på. Og jeg vil gjerne møte dere som er glad i Aust-Agder Blad.” (2019)

https://www.austagderblad.no/aust-agder-blad/fra-redaktoren/meninger/takk-for-at-du-bryr-deg-om-avisa/o/5-6-227628

Loading

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *