Kverulerende aktivister?

Så er Erling Salvesen ute med et leserinnlegg 11.nov.2019 til støtte for Engesæth. Dessverre er innlegget preget av ensidig syn på saken. Her er det som reportasjene i avisen, kun et perspektiv holdes, og ingen av argumentene naboene, andre eller jeg kommer med blir kommentert.

Han ser for seg at her har det sittet 48 personer/familier med fritidsproblemer, og så når de får høre om Marin Elektro’s planer finner de ut, hver for seg, at endelig noe vi kan ødelegge så vi har noe å fylle dagene med. Og så rotter de seg sammen. Det sier mer om Salvesen enn naboene.

Han mener også at å ikke varsle de som blir mest påvirket at utbyggingen med unnskyldingen at det er knotete å legge adresser inn i systemet, er en bagatell, nå de samtidig klarte ikke bare legge inn folk i Kjørestad og Livdekrona, de klarte også å legge inn flere utenbys personer som eier ferieleilighetene på Fjordhotellet, bare ikke beboere i Nedre Livdekrona. De har fått påpakking fra Fylkesmannen for dårlig saksbehandling. Det kaller Salvesen en kommafeil, sikkert lett når man ikke selv opplever dette.

Uavhengige arkitekter har uttalt at tegningene til Ertzeid som ble publisert i Lister var å regne som “fusk i faget“. Sammen med manglende varsling er dette grunnen til at klagen kom sent, men dette nevner han heller ikke.

Prisen er, som alle kan se, merkelig lav, 200 kr pr m2, når det naturlige etter kommunens prisliste burde være 895,- pluss 16 000 pr meter strandlinje. Salvesen sier ingenting om hvorfor han synes denne prisen er grei i dette tilfellet.

Alle som har innvendinger blir nedlatende omtalt som “aktivister” som ikke tenker på alle dette vil gå ut over, etter Lister sin ensidige fokus på hva Engesæth og Thorkildsen vil tape på dette. Jo, vi har forståelse for at dette er ille for Engesæth, men vi har ikke tunnelsyn, vi ser også frustrasjonen for de allerede etablerte virksomhetene, de som ikke slipper til mer i Lister. Som også har ansatte, flere enn Marin Elektro. Som også er redd for permisjoner om dette prosjektet realiseres i sin nåværende form. Men de arbeidsplassene er kanskje ikke like mye verd?

Engesæth har også vært klar over klagen med krav om oppsettende virkning, men han valgt å tro på at ordføreren er allmektig og at klagen ville bli avvist, og satte i gang. Da kan han takke seg selv for de utgiftene som har påløpt. Det samme gjelder entreprenøren. Prosjektet har vokst underveis, om det skyldes billig tomt er uvisst, men dette er ikke originale planer fra 2011, noe som også har betydning for at det klages. Vi som kritiserer prosjektet har, om det ikke ødelegger for nåværende virksomhet, ikke noe i mot at marinaen etableres, men da må all instanser følge lover og regler.

For egen del har jeg sympati for naboene som her har blitt utsatt for, det jeg ikke kan se som noe annet enn beregnede omgåelse av varslingsplikten for å få dette igjennom. Den ensidige dekningen til Lister. De har også sett på at et friluftsområde som skulle virke som en buffer mot industrien har blitt omregulert og redusert med 80 – 90 %. De ble innkalt til et møte der tilbudet var følgende: 2 meters reduksjon på hallens høyde på betingelse av at klagen blir trukket. Dette skjønner jeg godt at ble sett på som manglede respekt. Hva var vitsen med å dra på møte for der utfallet var gitt på forhånd? Det er heller ingenting som tyder på at det ble foretatt noen undersøkelse på om det er mulig å sprenge seg to meter lengre ned en først beregnet.

Jeg synes det blir urettferdig å forvente at 48 husstander skal frivillig ofre seg for at kommunen skal få “gjort opp den uretten” de har begått mot Marin Elektro. Jeg kan heller ikke se at kommunen engasjerer seg i samme grad for andre leieborere de sier opp. For ikke snakke om diverse ekspropriasjoner som er foretatt i senere tid, der folk minster verdier de faktisk eier.

Men først og fremst vil vi ha utvalg og politikere som følger lover og forskrifter, er åpen om prosesser, ikke begår forskjellsbehandling eller selger uforståelig billig til noen, mens andre må betale full pris for tilsvarende eiendommer. Om de roter fordi de ikke skjønner lover og regler eller fordi de ikke bryr seg er ikke godt å vite, men begge deler skremmer vannet av meg.

Publisert som leserinnlegg i Lister 18.11.2019

Photo by Clem Onojeghuo on Unsplash

Loading

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *