“Det fins en tilstand verre enn blindhet …”

“… og det er å se noe som ikke er der.”
Thomas Hardy

depositphotos

Apple har i noen år nå, til tross for fadesen med Google Glass, jobbet med sine egne smart-briller, og det snakkes om lansering i 2023. De er beregnet til å koste $499, og likne på vanlige briller.

De skal ha ultra-rask responstid, ultra-høy kontrast, et vidt fargespekter, lav refleksjon og en halvtoms skjerm med en 1280×960 oppløsning. De vil ha et operativsystem kalt rOS, basert på iOS, det som driver iPhonen. Tanken er er at brillene blir et tilbehør til telefonen.

De er tenkt å ha funksjoner som stemmeaktivering, hodebevegelser som inputmetode og flere apper, som kart. Virtuelle møterom og 360-graders videoavspilling utforskes også. Og de vil så klart ha kamera og mikrofon.

Det er ikke nok for Apple at de fleste nå er limt til sin mobiltelefon, de vil at man skal se alt gjennom deres virkelighet, gjennom et digitalt filter, som ikke bare registrerer alt man sier eller hvor man befinner seg, men også alt man ser. Dvs alt man leser, kjøper, hvor man er, hvem som er til stede, hvem man snakker til osv., gjennom ens hele våkne tid. Slike data er allerede big business. Og en vekstnæring. Hvem vet, kanskje de får ansiktsgjenkjenning også, et teknologi som allerede har stor utbredelse i Kina, de kan til og med kjenne igjen ansikter med munnbind.

Siden alt på nett kan hackes, vil dette i teorien kunne bli et komplett globalt overvåkingsnettverk. Påvirkningskraften på vår virkelighets-oppfattelse blir grenseløs. Pokémon Go viste hvor lett man kan manipulere store folkemengder så lenge det er lek og underholdning. Brød og sirkus taes til høyder romerne ikke engang kunne drømme om. Folk er nå så digitalt oppdratt at de vil ta imot dette med begeistring og og noen vil gjerne bruke et døgn eller to for å stå og ligge i kø for å få dette noen få dager eller få uker før alle andre, og resten av oss får bare sørge over privatlivets død i stillhet, for dette virker å være en av de siste spikeren i kista …

Loading