Fra manesjen

Nå har vi ny redaktør i over et år, og foreløbig er det tragisk. Lister hadde et intervju med ham i fjor høst, og jeg har sett litt på hva han lovet da.

«– I mandatet mitt som redaktør for tre aviser skal jeg fortsette å gjøre det avisene er gode på, bedre. Jeg skal ikke være noen sjefsredaktør Frimand Pløsen i «Flåklypa tidende». Det er en annen måte å være redaktør på nå enn for 30 år siden. Leserne trenger ikke å være bekymret for at skarpe meninger forsvinner. Lister har en rik en tradisjon på å være et korrektiv på lokalsamfunnet, og det skal avisen fortsatt være.»

Nå er det enda skarpe meninger å se, men da stort sett i leserinnlegg. Dvs hvis de ikke er for skarpe, spesielt om kritikken retter seg mot avis og redaktør, da vil de ikke trykke dem. I lederen safer ofte Nygaard seg, som med revynummeret om håndballjentene i Spind IF, da mener han at de ikke er det samme å sparke nedover som oppover, men jentene bør tåle såpass. Rund som en ball. Og han avrunder lederen med å tenke at dette er en gyllen mulighet for jentene å se at de kan gjøre det bedre enn sin foreldregenerasjon. Som om det er det ungdommen i dag trenger, dette blir de minnet på hele tiden, over alt. Er det virkelig løsningen å bare overlate ansvaret for å rette opp i det rotet verden har blitt til dem?

Vi ser både i saken om Marin Elektro og barnevernet at noe korrektiv er de neppe, det de driver ser ut som positiv omdømme-bygging, de underslår viktig informasjon som er negativ i begge tilfellene.(Se egne saker.) I stede spiller de på følelser, som alle bildene av lederen i barnevernet med et bekymret blikk.

Han har dessverre rett i at å være redaktør i dag er noe helt annet enn for 30 år siden. Da så de sitt hovedansvar som noe de hadde ovenfor lesere, i dag er det ovenfor aksjonærer. De frir til innbyggere i Kvinesdal med å kjøre saker fra Kvinesdal Historielag i uke etter uke etter uke. Uten å tenke på å kanskje variere, da dette er ganske uinteressant for de fleste i Farsund kommune. Det viktigste er å vokse og gjøre aksjonærer rikere.

«– Hva ser du mest frem til?

– Det jeg ser mest frem til er å være med på å gjøre laget jeg leder, enda bedre. Vi skal levere journalistikk som setter Lister på dagsorden. Jeg synes det er fantastisk at pressen kan gjøre en forskjell for enkeltmennesker, at vi kan avkle maktpersoner tilraner seg fordeler ikke skulle hatt og jeg gleder meg til bildekaruseller fra barneidrett.”

Saken om Marin Elektro viser at dette bare er tull, jeg med flere prøvde å gjøre Nygaard og Havaas oppmerksom på at deres dekning var dårlig, og påpekt bl.a. kommunens rot. Men dette nektet han for at de hadde oversett, inntil settefylkesmannen konkluderte med det samme. Da kunne det nevnes i en leder, mens reportasjene fortsatte i samme ensidige og mangelfulle spor. Det samme gjelder intervjuet med lederen av Lister barnevern, som ikke ble konfrontert med den kritiske rapporten fra Fylkesmannen i høst. De kaller velferds-profitører for humanister. Avkleding av maktpersoner?

Mens de gjør sitt beste for å avkle et helt nabolag som utøver sine demokratiske rettigheter.

Vi har med andre ord blitt servert tomme løfter. Og forsøk på å få redaktøren i tale er fåfengt. Jeg er jo bare en leser …

Photo by sergio souza on Unsplash

Loading

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *