Avisen Lister, en vaktbikkje?

“Fjerde statsmakt er en uoffisiell betegnelse på pressen som referer til medienes selvpålagte rolle som samfunnsovervåker. Pressen skal avsløre maktmisbruk gjennom den såkalte «vaktbikkje-rollen.

Begrepet «den fjerde statsmakt» knytter an til prinsippet om delingen av statsmakten mellom den lovgivende, utøvende og dømmende-myndighet, se maktfordelingsprinsippet.”
-Store Norske

Vi har i Farsund avisen Lister, som etter å ha skiftet navn tok mål av seg å bli en distriktsvis. Det er ikke bare nedslagsfeltet som ble forandret. De skiftet også rolle. Fra å være vaktbikkje og sette søkelys på makta har de gått til å bli et organ for fremme av næringslivet i Lister. Og da helst de “store”. Den panegyriske hyllesreportasjen av Stangeland er et strålende eksempel på hvor solidariteten til avisen ligger. De er over seg over hvor fantastisk det er å ha en milliardær som tilbringer 3-4 uker i kommunen i året.

Vi så det i Marin Elektrosaken der de var opptatt av om velforeningen i Nedre Danefjell var med på klagen. Da måtte nestleder ut og avsløre Wikørens løgner. Avisen selv nevnte dette ikke med et ord i etterkant.

I saken om etablering av batterifabrikken gjør de det samme. I reportasje etter reportasje opptrer de som mikrofonstativ for makta i byen, og gjentar, gang på gang, at dette er bare fantastisk. Ikke et eneste kritisk spørsmål. Når de føler for å kritisere noen, er det kritikerne av makta de da kritiserer, som Naturvernforbundet.

Hva med dem selv? Dette vil jo om det blir aktuelt generere flere abonnenter og større reklameinntekter.

Hadde de gjort jobben sin, hadde de oppdaget at påstandene til ordførerne rett og slett er løgn. Men det er tydeligvis ikke interessant å etterprøve noe som helst. For de skriver i sin leder:

“Man skal selvsagt ta bekymringen for den unike Lista-naturen på alvor. Men at så vil skje har et samlet ordfører-kollegiumi Listergarantert for.”

At en redaktør er så naiv er skremmende. Når var politikere de beste sannhetsvitner? Nå er det ikke lenge siden avsløringene om at Ola Borten Moes oljedepartement visste at oljeleting i Barentshavet sørøst kunne bli tapsprosjekt, men holdt tilbake utregninger for Stortinget. I stede for å sjekke tar redaktøren ordførernes utsagn for god fisk, og jeg kan ikke annet enn å tolke lederen som at han går god for dem. En rask titt i den nevnte studien hadde fortalt ham det som står der er motsatte av det ordførerne påstår.

Man bare vet at vi aldri vil få noen som helst avsløringer av makta fremover fra den kanten, men om en innbygger prøver på det, kan man stole på at Lister vil gjøre det de kan for å prøve å diskreditere, latterliggjøre og fremstille vedkommende som løgner. Det er det for eksempel noen i Nedre Danefjell som har fått smertelig erfare.

Havaas og makta.

Loading